Odense 2016, deel II, III, IV

Stal frá Lálendi

 

Odense 2016, 27-02-2016

 

Impressie deel II

Oké now we are talking, de sfeer begint er nu echt in te komen, zaterdagsochtends vaak een wat kille start met allerhande youth matches van merendeels onbekende jeugdruiters..... dit keer ook met een zoon van een bekende Oostenrijkse ruiter, (ook al op de WK in 2015) uitkomend voor Zweden op een prachtig gepoetste zwartwitte hengst (?) met het meest merkwaardige bewegingsmechanisme ooit gezien.....en toen wij na de stap vanuit onze positie inmiddels overtuigd waren van een of andere rare kreupelheid in het voorbeen, sprong hij in een doodnormale galop.... Uiterst merkwaardig, maar de echte sfeer kwam bij de B-finale viergangen, met o.a. Bjartur, die vandaag not amused en/of in the mood was... ook met Nils en Midas, allemachtig wat een paard met een missie, hij steeg nog net niet op .... Een hele, hele, hele hete kluif om te handelen, de spanning was tot ver in het publiek voelbaar, almost to hot to handle, maar wat een power als het wel goed lukte... zou er echter niet mee durven fokken ... En voor de folkloristische touch Dorte Rasmussen in nota bene een IJslandse trui in de B-finale op een vriendelijk, stabiel paard met de perfect passende naam Fröken vom Forstwald dat zo van de eerste de beste buitenrit naar binnen zou kunnen zijn gelopen, die heel correct tot de tweede plek in de B-finale wist te geraken.

 

Impressie deel III

Stallionsshow van de 4- gangers, heel veel gekeurde hengsten in groepjes van twee met veel power gereden, alle mannen, paarden en - meest mannelijke- ruiters genieten zichtbaar, lekker scheuren, maar wel redelijk gecontroleerd, hier ineens opvallend veel vossen in de aanbieding, zo'n 75 % minstens, Garri is grootleverancier... Glodafeykir, die dit jaar in DK dekt, toont zich spectaculair onder Johann R., wat een rijpaard...opvallend weinig 4-gangerhengsten die zich bezighouden met stappen....dat is stom...stap begint bijna een dingetje te worden. In de laatste groep gelukkig toch nog twee zwarte Garrizonen, een groter verschil in paard en ruiter is bijna niet denkbaar. Johann die de gitzwarte Kvaran fra Slippen, een zoon van de geweldige Kvika vom Forstwald, keurig en aansprekend voorstelt, wordt door de speaker bruusk gestopt in een net ingezette geweldige draf om te gaan stappen, jammer, ook niet helemaal zijn ding, en dan showbink Nils-Christian.. ..die even een 360 graden keertwending om de achterhand in het midden van de baan uitvoert met de als altijd ongelooflijke Viktor fra Diisa, wat een paard, wat een gangen en aansluitend wint Frauke als verwacht met overmacht de T2 met topmerrie Óskaðis.... een merrie die je - als ze er naast staat - op het eerste gezicht geen cent zou geven.

 

Impressie deel IV

Om kippenvel te bezorgen is een 4-generatieshow echt buitengewoon geschikt....de Kronshof had het weer eens voor elkaar, Næpa vom Kronshof (blup 127) in 2005, 5 jaar oud, veruit de hoogst gekeurde merrie op de WK, ook toen al met de op dat moment nog 11 jaar jongere Frauke, na vervolgens heel wat veulens en koud weer een maand onder het zadel en ze kon vandaag gewoon nog zo meedoen met de rest, sterker nog het grootste deel van de sportpaarden met gemak passeren... kippenvelmoment 1, gevolgd door Agnar Snorri met de ook altijd imponerende, glimmend zwarte zoon Teigur vom Kronshof, uiteraard ook huizenhoog gekeurd en allerlei gewonnen prijzen op zijn palmares, gevolgd door gitzwarte kleindochter Óskadís, heel erg netjes gereden door broer Stefan, net na het winnen van de T2, en draven kan ze ook nog, sodeju..... maar ja, de derde generatie had dan ook voor nagenoeg alle verrichtings-onderdelen, een 9,5 op de WK in Berlijn ..... tot slot gevolgd door de jongste generatie, achterkleinzoon Óðinn vom Habichtswald, net nog geen zes jaar oud, de zeer chique bruine boef die wel heel duidelijk vooruitgang heeft geboekt ten opzichte van de WT 2015, maar nog eigenlijk geen wedstrijdervaring heeft opgedaan en een hal met meer dan 2000 klappende mensen toch nog wel wat aan de heftige kant vindt (ook al loopt hij dan deels naast zijn moeder) .... een uitzonderlijke groep van vier generaties, stuk voor stuk prachtige paarden, kippenvel tot de vierde macht..., hierbij ook in beeld: https://youtu.be/6Ad7FaZrhls

 

Aansluitend dan de hengstenshow van de 5-gangers, waarbij onder andere Ágústínus frá Melaleiti meedoet, zonder meer géén mooi paard, maar wat een power en een tölt en draf..... kippenvel weer op een andere manier, ook diens nakomelingen o.a. Starri frá Herridárhóli doen het opvallend goed de laatste tijd... De grappige, erg harige Romur frá Buðardal met de stevige benen, die ook een seizoen in NL heeft gedekt en voorzover ik mij herinner ooit HOI heeft gewonnen, liet zich onder Agnar Snorri nog steeds aansprekend zien, maar onze aandacht ging - voor de insiders begrijpelijkerwijs - vooral uit naar nog een keer Óðinn die het een uur later allemaal bepaald nog niet relaxter was gaan vinden, maar poepsjiek is ie wel....

Een grappige, zwartbonte Fláki zoon, Aron, liet hetzelfde vrolijke, positieve, levendige karakter zien als zijn helaas te vroeg overleden vader en ook was beautyboy Prins från Knutshyttan weer eens onder het zadel te zien, mooi paard, maar.... meer ook eigenlijk niet, hetgeen ook uit zijn verervingsgegevens blijkt, beetje saai....maar wel mooi.

Facebookaccount: Lalendi's Stal

e-mail: info@stal-lalendi.nl

tel.: + 31(0)6 16684426